POUČNA PRIČA O SUJETI


Jednom davno, u zemlji čudesa, živjela je nevjerovatno lijepa princeza Dorotea.
Imala je sve što je poželjeti mogla, te su je smatrali pravom srećnicom. Jednog dana, u dvor je došla Tesa. Mlada djevojka iz obližnjeg sela, pokušavši da proda korpicu svježih jagoda. Kad je Dorotea probala jednu, odlučila je kupiti čitavu korpicu i poželjela da djevojka dodje i sledeće nedjelje, opijena slašću predivnog voća. Djevojka je od tada dolazila svake nedelje i donosila mladoj princezi svježe voće za kojim je toliko čeznula. Upozorili su je da ne bi smjela pretjerivati, jer je od rodjenja bila sklona alergijama, ali ona se nije obazirala. Korpica jagoda je koštala taman toliko da utoli glad Tesinog nemirnog stomaka, te bolesne bake o kojoj je brinula. Dorotea, koja je nemilice uživala u slasnom voću, jednog dana odluči da posadi jagode u svom vrtu, a mlada Tesa joj je rado pomogla u tome. Porasle su nevjerovatnom brzinom i konačno je mogla da uživa u njima svakodnevno. Tesa više nije morala da dolazi u dvor, te je svoje voće odnosila na obližnju pijacu, u nadi da će to biti dovoljno za dva gladna stomaka. Princeza Dorotea se divila svom voću koje je bilo možda čak i ukusnije od onog Tesinog, ali ubrzo se u nju uvukao taj zli crv pakosti, da nije mogla prestati da uporedjuje predivnu dvorsku baštu, sa skromnom Tesinom.
Danima je bila ljuta i nezadovoljna, te naposlijetku odluči da naredi svojim podanicima da sirotoj Tesi unište otrovom, marljivo posadjene jagode koje su bile jedini izvor prihoda. Učiniše onako kako je princeza zapovijedala, a nemoćna Tesa nije znala šta je skrivila.
Dorotea je par dana uživala u svom voću i činjenici da niko nema ljepšu baštu od njene. Nije marila za sirotu Tesu, koja je morala da smisli novi način kako prehraniti baku i sebe. Ubrzo, sreća joj se osmijehnula i dobila je mnogo bolji posao od onog na pijaci. Stari bračni par koji je često kupovao njene jagode, sažalio se nad sudbinom mlade devojke te joj ponudio da radi za njih. Duplo manje truda, a trostruko više novca, te besplatni obroci za nju i baku, bili su više od onog što je mogla poželjeti. Umjesto da prezire princezu i njene podanike, Tesa ih je žalila. Ubrzo je shvatila da skromno i čestito srce uvijek biva nagradjeno.
Za to vrijeme Dorotea je uživala u svom voćnjaku i njegovim slasnim plodovima. Sve dok jednog dana nije dobila užasan napad gušenja. Imala je sreće da se sve završi dobro, ali više nije smjela okusiti slasno voće.
Jagode nikada nisu bile crvenije i ljepše, mamile su je svojim mirisom, a ona im se mogla samo diviti iz daleka. I dok je Tesa iako nepravedno lišena svog skromnog voćnjaka, oprostila ljudima koji su joj nanijeli bol i nepravdu, bila zahvalna na onom što ima, Dorotea pored svog blaga koje je imala, nije mogla kupiti ono bez čega je sve uzalud. A to je mir vlastite duše. Imala je sve, a opet joj je bilo malo. Šepurila se u zlatnoj odori ispod koje je kucalo ogorčeno srce i duša prazna.
I na kraju...uzalud je svo blago ovog svijeta, ako nemaš spokoja i ako uvijek tražiš više, te dopustiš tami da nadvlada tvojim bićem, pa te namami da se okupaš u rijeci zavisti i gorčine, čiji će te vir na kraju i utopiti. Biti zadovoljan onim što imaš, ne željeti tudje i ne mrzjeti onog ko ima bolje od tebe, je najveće bogatstvo. Skromna i čestita duša znači srećan i ispunjen život.

Nauči da voliš ono što imaš i spoznaćeš radost.
Nauči da se veseliš tudjoj sreći i spoznaćeš istinsko zadovoljstvo.
Nauči da pohlepu iščupaš iz korjena, te na tom mjestu posadiš ružu mira i spoznaćeš ljepotu svijeta u kom živiš. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

~ VRIJEDIŠ ONOLIKO KOLIKO VRIJEDI TVOJA TORBA ~

POZITIVNO RAZMIŠLJANJE JE OPASNO

DUPEUVLAKAČI