SIN JEDINAC



Ono što me oduvijek intrigiralo je pridavanje tolikog značaja muškom polu kada je u pitanju Balkan. Samo na Balkanu sina nazivaju jedincem, ma koliko sestara imao. Ponekad se zapitam kako bi to nekome ko ne govori našim jezikom, zazvučalo kada bi mu jedan roditelj troje djece, objasnio da ima sina jedinca.
I tako recimo doseli se nova komšinica koja ne govori našim jezikom, pa vidi malog Radovana (ime izvedeno od imenice RADOST jer je plan uspio iz trećeg puta) kako trčkara oko kuće. Oduševljena djetetom, započinje razgovor sa njegovom majkom. 

- Hi, I am Helen, your new neighbour. Oh you have such a beautiful son. How old is he?

- Oh hi, nice to meet you Helen. I am Mileva. Our son Radovan is 3 years old. He is our whole world, our only son. 

U tom momentu mala Milanka istrči ispred i viče "Mama, ja sam gladna!"
Helen u čudu gleda, pa pita:

- Oh, but who is she then?

- Aah, this is Milanka, our daughter.

- But, I thought that Radovan is your only child.

- He is, but he has also two sisters.

Tu se razgovor završava jer Helen ostaje bez teksta naravno, sve do momenta kad bude u blagoslovenom stanju, te je budu pitali "Boy or girl?" (pošto se rečenica "Šta nosiš?" ne može prevesti ni na jednom jeziku, jer je valjda logično da žena u utrobi nosi dijete, a ne magarca) te Helen sva uzbudjena bude rekla "Twins, baby girls" a zapanjeni Balkanac joj na to odgovorio "Ohhh...But, don't worry, you are still young." (MISLEĆI NA TO KAKO IMA VREMENA DA RODI SINA)
Naravno, u sebi će se pitati zbog čega se nije "očistila čoče", i da li je radila uopšte prenatalni test. Jer jedna kćerka i nekako, ali već dvije su iskopana kuća. Jer sada hvala Bogu već u 10. nedelji možeš znati da je sa bebom sve u redu, ali još važnije, možeš znati i pol, pa kad malo srce počne da kuca, možeš ga vrlo brzo iščupati. Jer žensko srce nije vrijedno bogUmi. Kao što nam i sam Njegoš kojeg toliko cijenimo kaže, "Sve su žene kurve", pa tako i to malo, nerodjeno, je kurva pošto nema "onu" stvar.

Ipak, ja bih ovaj tekst završila citatom jednog Francuskog filozofa koji kaže:

"Visina kulture određuje se po odnosu prema ženi." Jean de La Bruyère

Коментари

Популарни постови са овог блога

~ VRIJEDIŠ ONOLIKO KOLIKO VRIJEDI TVOJA TORBA ~

POZITIVNO RAZMIŠLJANJE JE OPASNO

DUPEUVLAKAČI