POZITIVNO RAZMIŠLJANJE JE OPASNO



Posljednjih dana često vidjam tekstove koji uveliko osudjuju rad savremenih motivatora i govore o tome kako je pozitivno razmišljanje opasno. I tako me to bacilo u neke dubioze, da sam došla do zaključka da su potpuno u pravu. 
Dakle, zbog čega biste vi sebi rekli da je danas još jedan lijep dan koji vam nudi mogućnost da promijenite život iz korijena, kad napolju lije us*ana kiša, a vi u džepu imate 5 eura? Zašto biste vi razmišljali da se neko danas bori za život, te zahvaljivali na zdravlju, kad možete lijepo psovati ku*vu sudbinu. Umjesto da se sjetite na čemu ste zahvalni i osvijestite da imate samo jedan život, mnogo je bolje da odete recimo da se raspitate, pošto je metar konopa i hoće li biti kakvih akcija pred Novu, jer trenutno biste se objesili ali nemate para ni za to. 
Ako kojim slučajem imate kući neku literaturu iz oblasti moderne psihologije, izadjite u dvorište i zapalite je. Jer neće vama jedan glupi motivator da prodaje maglu knjigama poput "Misli i obogati se", kad ste i sami isprobali to, tako što ste ležali na trosjedu kao mrtvo puvalo i zamišljali da imate milion eura, a nista dobili ništa. 
Još jedna stvar koja je neophodna, je da odete na YT kanal @safariduha i ispod nekog nasumičnog videa tipa "Život je bajka" napišete što ogavniji komentar. Tipa "Ti glupačo, kome ti soliš pamet da je život bajka? Do juče si bila debela, sad si smršala, kako te nije sram da smršaš, ali uz to nam i mažeš oči i zaradjuješ na nama?! I vidi ti zube, sram te bilo ti imaš zube. Ej, zube imaš! Stidi se!" E kad lijepo obavite posao, sigurna sam da će vam biti malo bolje, ali se nemojte slučajno zaustaviti. Obavezno napravite lažni nalog na instagramu i svakoj uspješnoj osobi ostavite par komentara, da bi se ona osjećala jadno. Posebno nagazite na motivatore ili ljude iz svog okruženja, jer taj osmijeh na fotografijama je fora da nasjednete na njihovu priču i da postanete još jedna u nizu srećnih i zadovoljnih osoba. 
Dakle, govor mržnje je obavezan, kao i crne misli. Čim se probudite opsujte svog partnera, predsjednika, državu, opalite nogom o sto, slomite ga pa sastavite, da bi vas svakog dana podsjećao koliko imate loš život. 
Kad vas neko pita kako ste, kažite "Gura se" ili "A e'o krpi se" i svaku situaciju smatrajte nekim predznakom. Recimo ako vidite crnu mačku, pljunite je tri puta i opsujte je, jer da nije nje, vaš dan ne bi bio us*an. Kad grane sunce opsujte i njega jer što sija koji ku*ac, namjerno sija da bi vas nerviralo. Na putu do posla obavezno se posvadjajte u saobraćaju i opsujte svakog ko vozi bolja kola od vas, mada vas vaša dobro služe, to je nebitno. Pušite što više i gadjajte kamenom svakog ko kaže da možete ostaviti cigare, a isto učinite i kada sretnete onu Maru koja se prepolovila, kad vam kaže da možete i vi smršati, da je sve stvar volje. Pošaljite je u tri lijepe i naručite za inate hamburger i colu, jer ona našla vama da priča da nešto možete u svom životu postići. Eeeej ona debela Mara, sigurno je rak jede, zato je pakosnica smršala. I ona našla da vas motiviše. Marš bre! Požderite tri kese čipsa i popijte još jednu colu, ovog puta za svoju dušu i odmah prelistajte Pobjedu, ali od zadnje strane ka prvoj, da vidite ko je jutros "počinuo". 
Obavezno konobarici vratite kafu, jer kad ste vi nezadovoljni, što bi ona nasmijana išla od stola do stola, a tu služi ljude. Obična služavka breee, a smije se, mora da joj je Bučević popila mozak. Stavila tu neko cvijeće ispred vas uz onu kafurinu i misli da treba da mu se divite kao. Pozitivne vibracije i ta priča. Pospite ga kafom, neka uvene odmah, dajte malo magije us*anom jutru. Obavezno popljujte svaki par koji sretnete i sve one koji se pokušaju osmijehnuti i širiti ljubav. Ozračite ih svojom energijom, budite Černobilj u svom gradu. 
Pokažite motivatorima da griješe, kad kažu da možete sve što poželite. Jer pozitivni ljudi su obične budale, koje se raduju sitnicama, dok "realisti" poput vas su suva inteligencija i svjesni da ih niko zaje*at ne može. 

Коментари

  1. Твоја реакција на реакцију многих људи у вези са позитивним "размишљањем" показује да ниси добро разумела о чему се ради. Нико није рекао да људи треба да буду прости, избедачени, глупи, пуни мржње и слично. Реч је о томе да се људима продаје потпуно неразумна прича да не треба да обраћају пажњу на разне ствари које су саставни део живота и које се заправо не могу игнорисати. Рецимо, неко краде, дрогира се, вара људе око себе. Неко те наговара да се дружиш с њим. Ти му причаш да нећеш, а он ти пребацује да си негативан, јер му је мозак испран тим глупостима о позитивном размишљању. Једноставно, прави се нека прича као да човек може да избегне све могуће проблеме, обећава му се да ће све бити лако и лепо. Потпуно незрело. Људи задојени тим обећањима постају заправо одбојни према људима који се посвећују проблемима. Човек покуша нешто да им каже, да им скрене пажњу на нешто, а они га гледају као будалу. Гледају га као да је пао са Марса. Избије неки неспоразум, постоји нека ствар око које се не слажемо, а људи беже од разговора јер је тај разговор "негативан". То је за њих као нешто превише грубо и тешко. Неће да поразговарају озбиљно. Избегавају да кажу да се не слажу с нечим, избегавају да буду отворени. За њих је то као неки жбун са много трња, а они би да иду неком углачаном стазом, поплочаном не знам којом керамиком. То им је обећано ако "позитивно размишљају". Резултат је да онда њих људи избегавају. Јер, ако мало погледаш боље, они избегавају све што је "негативно". Да су се позабавили неким проблемом, да су радили на томе, имали би крај себе особу која уопште није "негативна" него посвећена. Особу која би радо поразговарала кад наиђе на проблем, трудила би се да премости проблем. Међутим, за то је потребно двоје. Не може неко да премошћује, а ова друга страна да повлачи за собом обалу. Значи, није поента да сви треба да буду вулгарни, ружни, пуни мржње, блатњави, грбави, крезуби и не знам ни ја шта, него је поента у томе да људи олако беже од "негативних" ствари јер су много површни и неспремни да издрже неке проблеме у животу. Знаш кад се на радију мало губи сигнал, мало крчи, итд. па неко одмах промени станицу. Е, то отприлике раде људи који размишљају "позитивно" кад зашкрипи, кад наиђе проблем. Они беже у нешто ново, у неку обећану земљу и успут губе. Незахвални су. То што имају одбацују јер им мало шкрипи. Хрле у неке фотошопиране постере пуне "среће". У свему има и врлина и мана. Не може тек тако да се неко одбаци у целости као особа првом приликом кад наиђе проблем. Људи су постали стварно глупи и несигурни. Верују у тако нереалне ствари.

    ОдговориИзбриши
  2. Значи, слажем се ја да не треба дозволити некоме да те мрачи кад нешто не можеш да промениш, или да те вређа, да те смара, да те омета у нечему, да те малтретира без разлога, итд. Проблем је што људи од неких много обичних ствари направе да је то нешто "негативно", нешто за избегавање, јер глупаво верују да могу да то изигноришу и закораче у неки ружичасти свет. Ако се мени нпр. свиђа нека девојка и сад она и ја имамо неспоразум око нечег, она нпр. неће са мном ни да поразговара о томе, јер је то "негативно". Ја потписујем да је то неодговорно. Кад се наиђе на проблем, то треба да се реши. Томе треба да се посвети пажња. Ако се томе не посвети пажња него се игнорише, онда нема напретка. Исти проблем ће се јавити опет и онда шта? То је као кад је Србија две године заредом имала поплаве. Једне године је као била неспремна зато што се поплаве нису десиле дуги низ година, нико о томе није размишљао, итд. А што није била спремна следеће године? Буквално зато што су ти људи неодговорни и неспособни. Не знам ко је за то задужен тачно, али неко не размишља о ономе о чему би требало да размишља. Исто то раде и многи људи који "размишљају позитивно" само што они неће ни признати да притом раде нешто погрешно. Они одвраћају главу од "негативног" и заправо не раде оно што треба да раде.

    Једно је кад човек нема избора, не може нешто да постигне, па му се стварно не исплати да због тога пати, да се тиме бави. То је онда губљење времена. У том смислу могу да разумем "позитивно размишљање". Што бих се ја оптерећивао нечиме што не могу да променим? Ако нешто немам и не могу да имам онда ћу се држати онога што имам и од тога ћу гледати да извучем максимум. То је здрав и захвалан однос према животу.

    Проблем је кад неко под изговором да "позитивно размишља" игнорише рецимо критику на свој рачун. У преводу, сујетан је и неће да призна своју грешку. Неодговоран је. Неће да положи рачун и још прави будалом и "негативцем" онога ко му нешто говори.

    Или, може да уради нешто, али је напросто лењ и онда читаву ту ствар у којој би требало нешто да ради проглашава "негативном".

    Шверцује се пуно тога под "негативно" што је заправо саставни део здравог и нормалног живота.

    ОдговориИзбриши
  3. Такође, могу да разумем "позитивно размишљање" у смислу да човек добро користи своје време. Значи, глупо је кад се људи оптерете неким нереалним циљевима. Сматрају себе мање вредним јер нешто не могу да испуне, постају искомплексирани. Е, ту треба "позитивно размишљати", тј. посветити се ономе што је могуће. То опет не значи да ће човек живети без муке, да неће морати око било чега да се труди, да може скроз да се опусти, да буде неодговоран, итд.

    Закључак из свега овога:

    1) "позитивно размишљање" може да буде здраво и нормално једино у смислу да човек не отперећује себе:

    а) стварима које нема
    б) циљевима које не може да испуни
    в) изгледом који му не припада итд.

    већ да се фокусира на оно што је могуће, тј. реално могуће.



    2) Под "позитивним размишљањем" људи често не мисле на ово под бројем (1), већ:
    а) болесно верују да ће самим фокусирањем на неке своје жеље - без икаквог рада и размишљања - доћи и до њиховог испуњења - што је потпуно глупо
    б) дају себи за право да игноришу битне ствари у животу јер су тобоже "негативне", а заправо су лењи, неодговорни, себични, итд. па због тога неће мало да се потруде око нечег.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

~ VRIJEDIŠ ONOLIKO KOLIKO VRIJEDI TVOJA TORBA ~

DUPEUVLAKAČI